Profilaktyka dorosłych

Cukier i bakterie powodują próchnicę i zapalenie dziąseł, aby jej uniknąć należy wyeliminować czynniki ryzyka:

  • unikać cukru w piciu oraz jedzeniu
  • myć zęby po piciu i jedzeniu –  jeżeli nie jest to możliwe żuć gumę bez cukru
  • stosować nić dentystyczną do przestrzeni między zębowych

Próchnica – kontrola jest najważniejsza

Próchnica ma swoje dwie fazy – warto je znać by reagować błyskawicznie.

Faza I to demineralizacja zębów, czyli rozpuszczenie kryształków szkliwa pod powierzchnią. Gdy patrzymy na zęby wszystko może wydawać się w porządku – tylko białe, kredowe plamy mogą sygnalizować niebezpieczeństwo. Na I etapie wszystko jest jeszcze uleczalne, ale warunkiem jest intensywna pielęgnacja zębów.

Faza II to moment, w którym powstaje dziura w zębie – próchnica, która jest nieuleczalna.

Paradontoza

Przy płytce na krawędziach dziąseł gromadzą się bakterie, które atakują substancje organiczne na aparacie utrzymującym zęby i powodują zapalenia dziąseł. Przy dobrej higienie jamy ustnej i zredukowaniu liczby zarodków jest ono uleczalne. Jeżeli higiena jamy ustnej jest niewystarczająca, tworzą się kieszonki dziąsłowe, uszkadzany jest aparat utrzymujący zęby, tkanka kostna jest rozkładana. Paradontoza jest ostrym zapaleniem dziąseł i jest chorobą chroniczną.

Warto pamiętać, że od 35 roku życia z powodu chorób dziąseł traci się więcej zębów niż z powodu próchnicy, dlatego dbanie o nie powinno być tak samo ważne jak troska o zęby.

Ochrona i kontrola 

Bardzo ważne jest by wyrobić sobie nawyk i dwa razy do roku odwiedzać stomatologa – przez całe życie. Także przy całkowitych protezach, ponieważ szczęka i wysokość zgryzu ulega zmianie.

 

Powrót